Kardinal Vrhbosanske nadbiskupije Vinko Puljić jučer poslije podne je, u društvu Mire Bešlića, župnika iz Zavidovića, posjetio stolariju Salima Hajderovca, u kojoj se privodi kraju izgradnja stolice na kojoj će sjediti papa Franjo prilikom posjete BiH 6. juna. 

Stolica za papu Franju koju su prije dva mjeseca počeli praviti Edin i Salem Hajderovac danas je sklopljena u cjelinu. Njeni tvorci svoj projekat života će prvo predstaviti sugrađanima u Zavidovićima, nakon čega će stolica biti prevezena u Sarajevo.Prije nešto više od tri mjeseca bili su to samo crteži na papiru i zamisli u glavi, a u radionici Hajderovaca u Zavidovićima danas dovršavaju najfinije radove na stolici na kojoj će 6. juna papa Franjo sjediti tokom svoje posjete Sarajevu. Ostaje još premazivanje prirodnim uljem.

Potomci hadžije Sulejmana Hajderovca njegovu drvorezbarsku tehniku prenijeli su na izradu stolice za papu.

Papa Franjo 6. juna dolazi u posjetu Bosni i Hercegovini. Poseban poklon pripremaju mu duboresci Edin i Salim Hajderovac i katolički vjernici iz Zavidovića - stolicu na kojoj će sjediti poglavar Rimokatoličke crkve u Sarajevu.

Potomci hadžije Sulejmana Hajderovca njegovu drvorezbarsku tehniku prenijeli su na izradu drvenog predmeta o kojem se u BiH trenutno najviše govori.

Asocijacija bh. dijaspore u Italiji pozvala je Salima i Edina Hajderovca, autore stolice na kojoj je sjedio papa Franjo prilikom posjete Sarajevu, da početkom jula budu njihovi gosti u Rimu.

Skupu koji organiziraju Bosanci i Hercegovci u Italiji, prisustvovat će najviši zvaničnici te zemlje.

Postavljanjem tapaciranih dijelova na leđni dio, naslone za ruke te na sjedište jučer je okončana izrada svečane specijalne stolice na kojoj će papa Franjo sjediti 6. juna, tokom mise na sarajevskom stadionu Koševo.

Na stadionu Koševo u Sarajevu pri kraju su pripreme za Svetu misu koju će u subotu na tom mjestu predvoditi papa Franjo.

Izvršni producent dočeka Pape na svim lokacijama u BiH Damir Ramljak kazao je danas Feni da je urađeno oko 90 posto posla. Postavljen je podij, oltar, stolica za papu Franju, zvono, postavljene stolice….

Ideja za pothvat života Salimu Hajderovcu iz Zavidovića došla je, kao i svakom umjetniku, iznenada. Čim je čuo vijest da u Sarajevo dolazi papa Franjo, vrhovni poglavar Katoličke crkve i jedan od najznačajnijih i najpopularnijih ljudi svijeta u kojem živimo, Salim se dosjetio napraviti mu svečanu stolicu za trenutke odmora tokom boravka u glavnom bh. gradu.

Na olimpijski stadion Asim Ferhatović Hase danas je napokon dopremljena stolica koju će za vrijeme svete mise koristiti papa Franjo.

"Stolica je završena prije tri dana u rezbarskoj radionici Hajder Art u Zavidovićima, a zbog sigurnosti j u je sve vrijeme čuvala zavidovićka policija. Danas u 11 sati prebačena je iz radnje u katoličku crkvu Svetog Josipa jer su vjernici te župe finansirali stolicu, a tako su dobili priliku da vide da stolica nije obična, već je vrlo vrijedna", rekao je za Klix.ba Miro Bešlić, župnik župe Svetog Josipa u Zavidovićima.

Hadžija Sulejmen Hajderovac iz Zavidovića još prije više od pola stoljeća u svojoj stolarskoj radionici izrađivao je u drvetu vjerska obilježja muslimana, katolika i pravoslavaca.  Za rahmetli Sulejmena kažu da je "hadžija u pravom smislu riječi". Na hadž je otišao šezdesetih godina prošlog stoljeća, a cijelog života ukazivao je na potrebu dobrosusjedstva, zajedničkog života i pomaganja najbližem, komšiji, ma koje vjere bio.

Na stadion Koševo, kako javlja reporter "Avazovog" portala stigla je stolica na kojoj će sjediti Papa tokom posjete Sarajevu. Stolicu su pravili Salim i njegovi unuci Edin i Benjamin Hajderovac, koji imaju stolarsku radionicu u Zavidovićima.

Kada je početkom februara najavljeno da će poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franjo, 6. juna posjetiti Sarajevo, krenule su i pripreme u organizaciji povodom njegovog dolaska. Kako nalaže tradicija, svaki poglavar Rimokatoličke crkve koji je do sada posjetio Bosnu i Hercegovinu imao je i posebnu stolicu na kojoj je sjedio. Stolicu na kojoj će sjediti papa Franjo već sedam dana prave Edin i Salem Hajderovac iz Zavidovića.

Stolica za papu Franju nastala u radionici porodice Hajderovac u Zavidovićima danas će biti prevezena u Sarajevo.

Kako Fena saznaje od mjesnog ceremonijara Tome Kneževića stolica će pod pratnjom policije krenuti iz Zavidovića prema Sarajevu, gdje bi trebala stići između 14 i 16 sati. Očekuje se da bi na stadionu Koševo mogla biti oko 15 sati.

Stolica na kojoj će sjediti rimokatolički poglavar, kada 6. juna dođe u Sarajevo, izrađena je od kvalitetnog orahovog drveta, a Salem i Edin će u svojoj maloj radionici obaviti ukrasna rezbarenja.

 

U radionici porodice Hajderovac u Zavidovićima danas su završeni i posljednji radovi na stolici za papu Franju.

Stolica koju su u proteklih dva mjeseca pravili Edin i Salem Hajderovac pravo je remek djelo u koje je uloženo stotine sati aktivnog rada. Salem i Edin danas su ugradili tapacirung i završili ukrase na nosačima na kojima se nalaze simboli "A" i "Ω" (alfa i omega).

Vjera u dobro

Salim Hajderovac iz zavidovićkog Novog Naselja odgojio je svoje sinove Edina i Benjamina na isti onaj način na koji je njegov babo Sulejmen odgojio njega. Da voli i njeguje svoje, a poštuje i raduje se tuđem. I u neka sretnija vremena to nije bilo nešto što se napominjalo, govorilo.

 

Nakon zagrebačkog zvona i kipa koji se pravi u Posušju za misu pape Franje u Sarajevu, 6. juna, iZavidovići su se uključili u gradnju rukotvorina koje se stvaraju za posjetu Svetog Oca.

Stolica za sarajevsku misu gradi se u stolarskoj radionici porodice Hajderovac, gdje vrijedne ruke oca Salema i sinaEdina stvaraju ovaj predmet. Porodica Hajderovac ideju je realizirala uz pomoć lokalnog župnikaMire Bešlića.

Stolar iz Zavidovica

Stolarska radionica Salema Hajderovac u Zavidovićima dobila je neobični zadatak: napraviti stolac na kojem će papa Franjo sjediti tijekom posjete Bosni i Hercegovini. Kako prenosi AP, Hajderovac i njegov 33-godišnji sin Edin, obojica muslimanske vjeroispovjesti, s radovima su počeli prije tjedan dana i po strani su ostavili sve ostale narudžbe kako bi ovaj zadatak mogli završiti na vrijeme.